Joga Nekem

A Jóga feladata az életerő legoptimálisabb felhasználása

GaneshaŐ a bölcsesség és a gazdagság, valamint a tudomány és a képességek elefántfejű istene. Shiva és Párvatí két fia közül ő az idősebb. Hívei leginkább azért imádják őt, hogy eltávolítson az útjukból minden akadályt, amivel az ember szembekerülhet élete során. Ganeshának két felesége van, Sziddhi (eredmény) és Riddhi (siker). Ganapatinak, a törpe démonok vezetőjének is nevezik. Dél-Indiában Vinajakának hívják.
Ormánya általában a bal oldalra hajlik. Derekán övként vagy esetleg a mellkasán egy kígyót visel. Általában piros vagy sárga testszínnel, négy, hat, nyolc vagy tíz karral ábrázolják. Három kezében többek között fejszét, ösztökét, kötelet és egy tál édességet tarthat. Negyedik keze áldásosztó helyzetben van. Hordozó állata egy egér, amely a legkisebb lyukon is át tud menni, illetve keresztül tudja magát rágni bármilyen akadályon.

Sok templom van, ahol önmagában, egyedül imádják. Más hindu templomok bejáratánál szintén megtalálható, mert úgy tartják, hogy imádatával megszűnnek azok az akadályok, amelyek a templom fő istensége imádatának útjában álltak. Indiában az üzletemberek irodájában, illetve a különböző üzlethelyiségekben is gyakran találkozhatunk vele.

Egyszer, amikor Siva hosszú távollét után hazatért, Ganeshát anyja, Párvatí ajtajában őrként állva találta. Shiva be akart lépni, de Ganesha megállította. Mivel nem gondolta, hogy a fia távolléte alatt így felnőtt, Shiva levágta a fejét. Amikor később tisztázódott a helyzet, Párvatí rávette Shivát, hogy keltse életre a fiát. Ez azonban csak úgy volt lehetséges, hogy Shiva annak az élőlénynek a fejét helyezi vissza Ganesha nyakára, akit először meglát. Ez az élőlény pedig egy elefánt volt.

Ganeshát “Ekadantának” is hívják, mert az egyik agyara törött. Azt mondják, ez az agyara akkor tört el, amikor az elefánt fejét levágták. Egy másik történet szerint Parasuráma volt az, aki eltörte az agyarát. Egy nap Parasuráma megérkezett, hogy meglátogassa Shivát, de Ganesha nem engedte be őt az apjához. Amikor Parasuráma megpróbált elmenni Ganesha mellett, verekedni kezdtek, és Parasuráma eltörte az agyarát. Párvatí éppen meg akarta átkozni Parasurámát, látva fiának szerencsétlenségét, de Brahmá megakadályozta ebben. Megígérte neki, hogy annak ellenére, hogy csak egy agyara van, Ganeshát minden ember, még a félistenek is tisztelni fogják.

Amikor Vjászadéva rendszerezte és elmondta a Védákat illetve a Mahábháratát, Ganesha volt az, aki papírra vetette az írásokat.

A tisztaság és ártatlanság isteni megnyilvánulását, Isten ezen aspektusát Shri Ganesha-nak nevezik.

A tisztaság és ártatlanság isteni megnyilvánulását, Isten ezen aspektusát Shri Ganesha-nak nevezik.

Megtekintések: 57

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Joga Nekem –nak.

Csatlakozzon a(z) Joga Nekem hálózathoz

HozzászólásokKalipriya által a Július 27, 2009-on 10:43am-kor

Yoga Vidya

Swami Sivananda


"Szolgálj, szeress, adakozz, tisztulj, meditálj, valósítsd meg Önmagad, légy jó, tégy jót!"

(Swami Sivananda)

© 2020   Created by Sukadev Bretz.   Működteti:

Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek