Joga Nekem

A Jóga feladata az életerő legoptimálisabb felhasználása

Natarádzsa, a tánc királyaShiva a tánc nagymestere. A táncról szóló írásokban ismertetett 108 táncolási mód mind tőle származik. Azt mondják róla, hogy minden este táncol azért, hogy enyhítse a teremtmények szenvedéseit, és hogy szórakoztassa az isteneket, akik Kajlászán gyűlnek össze.
Körülbelül kilenc táncos formája van, melyek közül Natarádzsa - a tánc királya - a leginkább ismert. Natarádzsának négy karja és két lába van, s táncoló pozícióban áll. Felső jobb kezében a damaru nevű dob található, a balban pedig a tűz, ami a végső pusztítást jelképezi. Alsó jobb kezét védelmet adó helyzetben tartja, az alsó bal kéz pedig a felemelt bal lábra mutat. Jobb lába az Apaszmara nevű démonon nyugszik, akiről azt mondják, hogy a tudatlanságot vagy a hamis egót képviseli, amely elfeledteti az élőlényekkel, hogy kik is valójában. Natarádzsa az, aki elpusztítja a hamis önérzetet, büszkeséget.

Ennek az erdőnek a védelmező istennője Kálí volt, akinek nem volt ínyére, hogy Shiva meglátogatta az erdőt. Khálí, hogy megleckéztesse Shivát, egy táncversenyre hívta ki őt, s a vesztesnek el kellett hagynia a Tillai rengeteget. A verseny bírája az Úr Vishnu volt. A tánc közben Kálí istennő hamarosan megértette, hogy nem versenyezhet Shivával, így aztán elhagyta az erdőt.

Megtekintések: 74

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Joga Nekem –nak.

Csatlakozzon a(z) Joga Nekem hálózathoz

Yoga Vidya

Swami Sivananda


"Szolgálj, szeress, adakozz, tisztulj, meditálj, valósítsd meg Önmagad, légy jó, tégy jót!"

(Swami Sivananda)

© 2020   Created by Sukadev Bretz.   Működteti:

Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek